“Dat we erin geslaagd zijn om die nieuwe besmettelijke ziekte, die zich razendsnel over de hele wereld verspreidde zoveel mogelijk buiten OPZC Rekem te houden, hebben we ongetwijfeld deels ook te danken aan NIAZ. Daar ben ik persoonlijk van overtuigd.” Kristel, als implementator en interne auditor nauw betrokken bij NIAZ (nu Qualicor), weet het zeker.

“We bevonden ons nog in die ‘flow’ zeg maar, in het ritme van ‘alle hens aan dek’. Gedisciplineerd, in de ‘deducation and safety first modus’ en helemaal doordrongen van alle infectiepreventiemaatregelen. Goed dus dat onze NIAZ-audit gepland was in december 2019 vlak voor het uitbreken van de Covid-19 pandemie. De infectiepreventiemaatregelen zaten nog goed in het geheugen, er waren al heel wat procedures zorgvuldig uitgewerkt en die kwamen nu al goed van pas. Denk maar aan handhygiëne, PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen), steekkaarten, preventiefiches, kiemoverdracht, materiaal smetteloos maken et cetera.

Ik herinner mij nog goed dat ik ons hoofd Nursing een paar keer diende te vervangen bij de NIAZ-Roadshow. Hij stond normaal op de stand die over infectiepreventie ging met onder andere de uitleg over het ‘verwittigingsdiagram’ dat wordt gebruikt bij uitbraken. Uitbraken? Je moest die ongeloofwaardige blikken zien! Iedereen keek er vreemd van op en sommigen begrepen zelfs het woord ‘uitbraak’ niet. Dat zou hier toch nooit gebeuren! ‘Ja, ik zou het stroomdiagram toch bij de favorieten zetten in het documentbeheersysteem’ opperde ik nog. ‘Want tussen dit en 10 jaar kan het wel ‘zover’ zijn en dan herinneren we ons misschien die juiste zoekterm niet meer die we dienen in te geven’. En bam, in diezelfde maand in 2019 urineert er ergens een vleermuis op de verkeerde plaats in Wuhan, (waarschijnlijk op een schubdier) en de wereld staat op zijn kop. Er is een dodelijk virus! Vanaf dan dienen we ontzettend voorzichtig te zijn en heel hygiënisch te werk te gaan. Op 13 maart 2020 ging België naast heel wat andere landen in lockdown en bij OPZC Rekem sloten de poorten de toegang tot onze campus af. Plots was er een nieuwe prioriteit: ons uiterste best doen om dat onzichtbare maar ziekmakende virus te vermijden. En daar zijn we al bij al toch aardig in geslaagd.”